Pek çok ailenin kabusu olan kolik hala gizemini koruyor.Tıbbi bir durum olarak değerlendirilmiyor fakat yine de bebeği ve ebeveyni strese sokarak çaresiz bırakabiliyor.Bunun üzerine bir de reflu ya da kusma eklenirse durum iyice zorlasabiliyor.Tabiki de bu durumlar sonsuza dek sürmüyor ama başedebilmek için ,masaj yapmak işe yarayabilir.Masaj sadece teknik bir uygulama değildir.Masaj yapan kişinin ,huzurlu ve yumuşak bir ruh hali içinde olması çok önemlidir.Masaj hem bebeği hem de uygulayan kişiyi muhakkak rahatlatacaktır.
Bebeğiniz ağlarken ve kolik sancısı çekerken masaja başlamayınız.Eğer hergün belli saatlerde kolik sancısı tutuyorsa o vakitten en az 30dk önce masaj yapabilirsiniz.Ya da yediklerini hazmetmiş ve keyifli olduğu herhangi bir anda yapabilirsiniz.Güvenle uygulayabileceğinizden eminseniz masaj yapınız.
Aşağıdaki seriyi uygularken bebeğiniz sert bir yerde sırt üstü yatıyor olacak.Oda sıcaklığını her zaman alışık olduğu gibi üşümeyeceği şekilde ayarlayabilirsiniz.Kullanacağınız yağların SAF yağ olmasını tercih ediniz.Zeytinyağı + lavanta önerilir.Yağ kullanmadan önce muhakkak bebeğinizin cildinde bir noktaya sürüp allerjik reaksiyon verip vermediğini kontrol edin.Kızarıklık olursa başka yağ kullanın ya da yağsız yapmayı deneyin.
1)Öncelikle bebeğinizin alt bacakları ve dizlerinden tutarak karnına doğru bastırınız.Dizler karına hareketini 3 kere yapınız.
2)Bebeğiniz hoşnutsa dışa doğru 3 kere kalça açıcı hareketi yapınız.Dizler karında birleşip ,yanlara doğru kalçalar açılır,aşağıda düz olarak iki bacak tekrar birleşir.Dairesel bir şekilde süreklilikle yapılır bu hareket.Bebeğin kalçasının yerden kalkmamasına özen gösteriniz.
3)Şimdi sağ elinizi bebeğinizin karnına koyun,sol elinizi de sağ elinizin üzerine yerleştirin.Sert mi,şişkinlik var mı diye hissetmeye çalışın minik bir baskı uygulayarak.Baskının şiddetini bebeğinizin tepkisine göre azaltabilir ya da arttırabilirsiniz.Daha sonra göğüs kafesinin altından başlayarak,elleri kaldırmadan saat yönünde dairesel masaj uygulayın 3 kere.
4)İki elinizle bebeği kalçalarından kavrayın.Elleriniz kalçalar,üst bacaklar ve dizlere değiyor olacaktır.Bacaklar çapraz duracak.Hafifçe içe ve ortaya doğru baskı uygulayın.Kalçaların yerden tamamen kalkmamasına özen gösteriniz.Bir sonraki yapışınızda diğer bacak üste gelecek şekilde uygulayın masajı.
5)Ellerinizle bebeğinizin belini yanlardan kavrayın.Sadece baş parmaklarınızla ortadan dışa doğru kaydırarak masaj uygulayınız.En az 3 kere tekrar edebilirsiniz.
6)Bebeğinizin sağ bacağını tutun.Sağ eliniz alt bacak,sol eliniz üst bacakta olsun.Kalça hizasından hafifçe yukarı kaldırın,sol elinizi kaydırarak kalçaya doğru hafifçe baskı uygulayın.Sonra tekrar geri getirin kaydırarak.Bu hareketleri yaparken sadece elinizle değil,tüm bedeninizi katarak belli bir ritm tutturarak uygularsanız hem siz hem bebeğiniz daha rahat edecektir.Hareketi diğer bacağa da uygulamayı unutmayın.
7)Bebeğinizin bir bacağını dizi hafif kırık şekilde dururken iki elinizin ortasına sıkıştırın.Dairesel bir hareketle karına doğru itip çekerken,bir yandan da hafifçe yoğurarak masaj yapın.Sonra diğer bacağa uygulayın.
8)Son olarak,iki elinizle tek tek bebeğin bacaklarını tutun.Bir bacağı karına doğru bastırırken,aynı anda diğer bacağı düz bir şekilde gererek uzatın.Bu hareketi sürekli bir ritmde (piston gibi) uygulayın.
BU uygulama sona erdikten sonra,bir süre bebeğinize sıkıca sarılıp tensel temasla onu ısıtabilir ve beraber rahatlayabilirsiniz nefesle.Wrap kullanırsanız da iyi bir etki olabilir.Durumdan hoşnut değilse biraz yürüyebilir ve şarkı mırıldanabilrisiniz.Bu seriyi hergün uygularsanız daha iyi sonuç alma ihtimaliniz yüksek.Sancısız ,huzurlu günler ve geceler sizin olsun anneler&babalar!!:-))